Blog yazarlığı basit bir iş olsaydı herkes blog yazarının blogunun çok ziyaretçisi olurdu değil mi? Blog yazarak para kazanmayı kafanıza koyduysanız öncelikle uzamanı olduğunuz veye bilgi sahibi olduğunuz bir konuyu seçerek o konu üzerine yoğunlaşın tabii genel bloglar da açabilirsiniz ancak bir konunun uzmanı bloglar kadar size para kazandırmayacaktır. En çok tercih edilen blog kategorilerini listelersek: Yemek-Gurme, Teknoloji,Gezi, Dekorasyon, Moda, Bilgisayar-İnternet, Otomobil olduğunu söyleyebiliriz.
Öncelikle kendinize uygun bir kategori seçip iş planınızı yapın. Blogunuzu yayınlama aşamasına geldiğinizde karşılacağınız sorun blogunuz ücretsiz bir alan adıyla mı yayınlayacak kendinize ait bir alan adınız olacak mı? sorunsalı olacak. Ücretsiz blog açabileceğiniz blogspot, WordPress, tumblr gibi siteler mevcut. İlk etapta ben size Google’la ait blogspot sitesinden bir blog açmanızı öneririm. Blogspot sitesine kayıt olup blog sitenizi açıp blog yazmaya başladınız başlamaya da nasıl para kazanacaksınız öncelikle sabırlı olun 15-20 yazınızı yayınlayana kadar bekleyin daha sonra blogspot panelinde AdSense’e kayıt olun butonuna tıklayarak Google Adsense’e başvurun kabul edildiğinizde artık blogunuzda Google reklamlarını yayınlayıp para kazanabilirsiniz. Böyle yazınca çok kolay göründe tabii ama kolay değil kabul edilme kriterleri var. Google’nın kriterlerini iyi okuyup ona göre blog yazılarınızı yazın Google kurallarına uymayan içerik video, fotoğraf, bulundurmayın. Yazılarınız özgün olsun yazılarınızda en bir tane fotoğraf eklemeyi unutmayın.
Şimdi blog yazarak ayda ne kadar para kazanabilirim? sorusunu sorduğunuzu duyabiliyorum unutmayın Blog yazarak para kazanabilmeniz yüksek hitlere ulaşmalısınız yine Google Adsense’den para kazanmak istiyorsanız sitenizin yüksek hitinin olması gerektiğini unutmayın ne kadar hitiniz olursa o kadar para kazanma şansınız olur zaten hitiniz arttıkça size reklam vermek isteyen firmalar olacaktır özellikle moda ve teknoloji bloglarında bloggerle çalışan büyük sponsorluk ücretleri ödeyen ünlü firmalar var onun dışında makale reklam, link reklam gibi reklam çeşitleriyle iyi gelirler elde edeceksiniz. Hitiniz iyi kaliteli bir siteyseniz bir makale reklamdan 30-50 TL gibi rakamlar kazanabilirsiniz sattığınız tek link için aylık 50 TL 5 link sattığınızı düşünün aylık 250 TL gibi bir para kazanabilirsiniz. Günlük 50 bin hite ulaşırsnaız ayda 4-5 bin TL rahatlıkla kazanabilirsiniz.
Bloggerliği iş olarak görün bloggerlar ne kadar para kazanıyor? sorusunu kafaya takıp hesap yapmayın. Blogunuza özgün ilgi çeken yazılar yazarsanız emeğinizin karşılığını alırsınız. Blog yazarlığının bir pazarlama işi olduğunu da unutmayın blogunuzun PR’ını iyi yapın Organik hit dediğimiz Google ve benzeri arama motorlarından gelen hit dışında Twitter, Facebook, İnstagram gibi sitelerden gelen sosyal medya hitleri de artık çok önemli sosyal medyayı etkili kullanıp blogunuzu tanıtın.
Herkesin hayalinde blog yazarak para kazanmak olabilir ama bunun bir “kısa yoldan köşeyi dönme” yöntemi olmadığını baştan kabul etmek gerek. Başarılı blog yazarları; azimli, çalışkan, bilgili ve araştırmaya meraklı kişilerdir. Siz de bu özellikleri taşıdığınız düşünüyorsanız doğru planlama ve bıkmadan çalışmayla blogunuzu bir gelir kaynağına dönüştürebilirsiniz.
Tabii ki bir blog’a! Blog kurmak pek de zor bir iş değil. Günümüzde popüler blog’ların neredeyse hepsi WordPress altyapısını kullanıyor. Oldukça düşük bir maliyetle ve çok az teknik bilgiyle siz de WordPress tabanlı blogunuzu kısa sürede kurabilirsiniz. Daha ayrıntılı bilgi için “Blog nasıl açılır?” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.
Kaliteli bir blog ortaya çıkarmak zaman alan bir iştir. Blogunuza içerik üretmek için haftada en az birkaç saat ayırmanız gerekir. Gelir elde etmeye başlamanız için de en azından birkaç ay geçmeli. Yeni bir blog, ortalama 3 ila 6 ay sonra küçük miktarlarda gelir elde etmeye başlayabiliyor. Düzenli güncellenen bloglar 1-2 yıl sonra daha anlamlı miktarlarda para kazanmaya başlıyor.
Tabii ki istisnalar var ama bugün bir blog kurup, iki üç ay içinde blogunuzdan bir “maaş” kazanmayı beklemeniz pek de gerçekçi olmaz. Blog yazmanın inceliklerini öğrenmek, içerik arşivinizi geliştirmek, okurlarınızla iletişim kurmak ve güvenilir bir yazar olduğunuzu kanıtlamak için zamana ihtiyacınız var.
Ama tüm bunlar şevkinizi kırmasın! Tam zamanlı bir işte çalışıyor olsanız bile muhtemelen blogunuza ayırabileceğiniz birkaç saatiniz vardır. Bu zamanı iyi değerlendirerek, bir süre sonra blogunuzdan para kazanmaya başlayabilirsiniz.
Eminiz ki “Blog yazarak kaç para kazanabilirim?” sorusu kafanızı kurcalamaya başlamıştır. Aslında burada bir alt ve üst sınır söz konusu değil. Yalnızca blog yazarak hayatınızı sürdürmeniz bile mümkün. Genel kural olarak, sitenizde içerik miktarı arttıkça trafiğiniz artar, trafiğiniz arttıkça geliriniz de artar.
Genelleme yaparsak, günde 1.000 kişinin ziyaret ettiği bir blog, ayda birkaç yüz TL kazanabilir. Amatör bir ruhla hazırlanan kaliteli blogların çoğu bu düzeyde gelir elde eder. Günde 10.000 ziyaretçiye ulaşmayı başarırsanız ayda 4.000-5.000 TL gibi tatmin edici paralar kazanabilirsiniz, ancak bu düzeye ulaşmak için birkaç yıl boyunca yoğun çaba göstermeniz şart. Günde 100 civarında kişinin ziyaret ettiği, yeni açılmış ve henüz gelişmemiş blogların ise fazla bir gelir beklentisi olmamalı.
Zaman içinde markalaşan bloglar ve kendini kanıtlamış blog yazarları, markalarla yaptıkları özel iş birlikleri sayesinde on binler ve hatta yüz binlerce lira kazanabiliyor.
Daha önce hiç yazılmamış bir şey hakkında yazmak zorunda değilsiniz. Yazmak istediğiniz konuya tutkuyla bağlı olmanız da şart değil ama blogunuzun konusunu seçerken bunu yalnızca bir “iş kararı” olarak görmeyin. Örneğin muhasebe dünyası pek eğlenceli sayılmaz, ama bu alanda belli bir birikiminiz varsa ve bildiklerinizi yazıya dökmek sizi sıkmıyorsa muhasebecilikle ilgili bir blog kurabilirsiniz.
Seçtiğiniz konuyla ilgili başka blogların var olması da çok önemli değil. Merak etmeyin, internette hepinize yer var.
Blogunuzun temel konusunu ve yazılarınızın konu başlıklarını seçerken kilit nokta şu olmalı:
Hem sizin ilginizi çeken hem de başkalarının ilgisini çekecek bir konu belirlemeli, insanlara fayda sağlayacak yazılar yazmalısınız.
Blog yazarak para kazanmak ve başarılı bir bloga sahip olmak için mutlaka bilmeniz gereken birkaç püf noktası var.
Bloggerlara gelir sağlayan birden fazla yöntem var ve çoğu blogger bunların birkaçını bir arada kullanıyor.
Hangi yöntemin daha fazla para kazandıracağı, blogunuzun konusuna ve ziyaretçi kitlenize göre değişebilir.
Şimdi blog yazarak para kazanmak için neler yapabileceğinize bir bakalım:
Bir emlak sitesini ziyaret ettikten sonra farklı sitelerde karşınıza sık sık emlak reklamları çıktığını fark etmişsinizdir. İşte o reklamlara “görüntülü reklam” diyoruz ve bu reklamların çoğu Google AdSense reklam ağından geliyor.
Siz de Google AdSense’e kaydolarak sitenizin belli alanlarına reklam alabilirsiniz. Bu durumda sitenizde görünecek reklamları Google otomatik olarak belirliyor.
Google AdSense, “tıklama başına ödeme” (PPC) reklamcılığı denilen bir yöntemle çalışıyor. Yani ziyaretçileriniz blogunuzdaki reklamlara tıkladıkça para kazanıyorsunuz. AdSense reklamlarından kazanacağınız para; blogunuzun konusuna, diline ve ziyaretçilerinizin konumuna (ülke) göre değişiyor. Turizm, sigortacılık, finans gibi rekabetin yüksek olduğu bazı sektörlerin daha çok kazandırdığı bilinen bir gerçek; ama sırf para kazanmak uğruna bilmediğiniz bir konuda blog kurmaya çalışırsanız hata edersiniz. Biz, yazarken keyif alacağınız konulardan şaşmamanızı öneriyoruz.
AdSense’ten reklam alabilmek için önce blogunuz bir incelemeden geçiyor. Programa kabul edilmek için kayda değer miktarda özgün içerik üretmiş olmalısınız. Dolayısıyla blogunuzu kurar kurmaz değil, birkaç ay sonra AdSense’e başvurmanız daha mantıklı olur.
AdSense reklamlarından tıklama başına 10 kuruşla 1 lira arasında bir para kazanabilirsiniz. Blogunuzun trafiğine göre, ilk aylarda kazancınız birkaç lirayla sınırlı kalırken zamanla binlerce lira kazanmaya başlayabilirsiniz.
AdSense reklamlarına benzer şekilde, blogunuza doğrudan firmalardan da reklam alabilirsiniz. Firmalara sabit bir ücret karşılığında blogunuzda kalıcı bir banner alanı kiralayabilirsiniz.
Görüntülü reklamlar düzenli bir gelir kaynağı olsa da “büyük” paralar kazandırmıyor. Başarılı bloggerlar, aşağıda sayacağımız yöntemlerle daha fazla para kazanabiliyor.
Kayda değer bir okuyucu kitleniz oluştuğu zaman blogunuzda ve sosyal medyada sponsorlu içerikler oluşturmaya başlayabilirsiniz.
Firmalar, marka bilinirliğini ve satışlarını artırmak için kendilerini ilgilendiren bir konuyla ilgili yazı yazmanızı isteyebilir. İş birliği yaptığınız firma, yazınızda firmadan bahsetmeniz, sitesine link vermeniz, belli bir ürün veya hizmeti takipçilerinize önermeniz karşılığında size ödeme yapar.
Firmalar, blogunuzun konusuyla ilgili bir ürünü (kozmetik, giyim, teknoloji, oyun, kitap vb.) inceleyip görüşlerinizi yazmanız, ayrıca bunları sosyal medyada paylaşmanız karşılığında size ücretsiz ürün temin edebilir, hatta ek bir ödeme de yapabilirler. Ayrıca, düzenleyeceğiniz yarışmalarda takipçilerinize dağıtmanız için de ürün temin edebilirler.
Satış ortaklığı ya da gelir ortaklığı modelinde, bir markanın ürün veya hizmetini tanıtırken size özel bir linkle okurlarınızı o ürünün sitesine yönlendirirsiniz. Okurlarınız blogunuzdaki linke tıklayarak o ürünü satın alırsa siz de komisyon kazanırsınız.
Örneğin okuduğunuz bir kitap, kaldığınız bir Airbnb evi, teknolojik ürün veya kıyafetle ilgili blog yazısı yazarken, o ürünü satan siteye okurlarınızı yönlendirerek para kazanabilirsiniz. Birçok blog için bu gelir modeli görüntülü reklamlardan daha kazançlı olabiliyor.
Burada önemli olan nokta, okurlarınıza gerçekten değer katacak ve sizin de kalitesine inandığınız ürünlere yer vermek. Pazarlama amacıyla yazıldığı belli olan, samimi olmayan yazılar ters tepebilir.
Türkiye’de Hepsiburada, Çiçek Sepeti, Boyner, Teknosa, n11, THY, Mudo gibi birçok markanın gelir ortaklığı programları var. Bunların çoğuna gelirortaklari.com sitesi üzerinden kaydolabilirsiniz. Türkiye’de popüler olan Airbnb, AliExpress, Bitcoin borsaları ve hosting firmaları gibi yabancı firmaların da ortaklık programlarına katılabilirsiniz.
Blogunuz sizin vitrininizdir. Blogunuzu okuyarak bilgi birikiminizi gören kişilere ürün ve hizmet satmanız çok daha kolay olacaktır.
Blogunuzun konusuyla ilgili ücretli bir hizmet veriyorsanız uygun bir yerde bunu mutlaka belirtin. Mesela fotoğrafçılıkla ilgili bir blogunuz varsa ve profesyonel fotoğraf çekimi yapıyorsanız, pazarlama blogunuz varsa ve pazarlama danışmanıysanız, web tasarımı üzerine bir blogunuz varsa ve tasarım hizmeti veriyorsanız blogunuzu okuyan kişiler sizden hizmet almak isteyebilir.
Benzer şekilde, blogunuzun konusuyla ilgili hazırladığınız bir online eğitim varsa veya bire bir eğitimler veriyorsanız bunları da pazarlayabilirsiniz.
Tüm markaların değerli ve özgün içeriğe ihtiyacı vardır. Kaliteli içerik üretmek, hem SEO stratejisi açısından hem de müşterilere kendilerini iyi anlatabilmek açısından önemli bir ihtiyaçtır. İşte bu noktada “içerik üreticisi” olarak siz devreye girebilirsiniz. Kurumsal firmalar, kendi bloglarında “konuk yazar”lara yer verebilir veya bloglarına/sitelerine düzenli içerik üretmeleri için blog yazarlarıyla anlaşabilirler.
Blog’unuz sayesinde iyi bir yazar olduğunuzu ve belli bir konuya hâkim olduğunuzu kanıtlarsanız farklı markalara içerik üreterek de para kazanabilirsiniz.
Belli bir noktaya getirdiğiniz blogunuzu tamamen satmayı da düşünebilirsiniz. Blogunuzun fiyatı, mevcut ziyaretçi trafiğine ve şu anda elde ettiği ortalama gelire göre değişecektir. Yeterli büyüklüğe erişmemiş bir blog ancak birkaç yüz liraya alıcı bulabilir ama kaliteli, marka değeri olan bir blog yüz binlerce lira edebilir.
Anlayacağınız üzere, blog yazarak para kazanmak bir hayal değil. Blog’unuzdan kazanacağınız ilk 1.000 TL, belki de en zor kazandığınız, en çok zaman ve emek harcadığınız para olacak. Ama bunu bir yatırım olarak düşünün. Bu yazıda bahsettiğimiz ipuçlarını dikkate almak ve istikrarlı bir şekilde iyi içerik üretmeye devam etmek, gelirinizi artırmanıza yardımcı olabilir.
Designed with Mobirise web template